meligiotaki.gr

Γράφουμε για τη Μελιγού και την Κυνουρία

Ημερολόγιο

Αύγουστος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Γιορτάζουν

Αρκαδική ραδιοφωνία

* Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Κυνουριακή Επιθεώρηση 1 (1937) 107 - 108.

Πάνε τώρα 68 τόσα χρόνια, που ένας περίφημος Γερμανός αρχαιολόγος, ο Brunn, εδημοσίευσε μια ολόκληρη διατριβή για ένα μικρό μαρμάρινο κεφαλάκι με την παραπάνω επικεφαλίδα. Το όνομα του εδόθη γιατί ευρέθη στην Απάνω Μελιγού και τώρα από χρόνια υπάρχει στη Γλυπτοθήκη της Κοπεγχάγης, το μεγαλύτερο ιδιωτικό Μουσείο του κόσμου, ίδρυμα ενός φιλομούσου μπιραριέρη, του Jakobsen.

"δαπανήσαντες οίκοθεν και εξ’ ελεημοσύνην των χριστιανών εύρον τόπον ήσυχον και επιτήδειον και αναχωρητικόν εν τη τοποθεσία του Μαραθέα και κόπω τε και μόχθω και ιδρώσι πολλοίς αναλώμασιν εκ βάθρων και εξ’ αυτών θεμελίων συνεστήσαντο εν αυτώ και ανωκοδόμησαν μοναστήριον επ’ ονόματι τιμώμενον της θείας και ζωαρχικής Τριάδος εν τη επαρχία ταύτη τη Ναυπλίω ......."

Αγία Τριάδα Μελιγούς - Χρονικό

Όπως και αλλού έχουμε γράψει, υπάρχει κτιτορικό σιγίλλιο (Πατριαρχικό έγγραφο) το οποίο αναφέρει ότι ο Ναός της Αγίας Τριάδας και το Μοναστήρι εκτίσθη το πρώτο το 1612 μ.Χ. Τούτο όμως παρά το υπάρχον συγίλλιο δε φαίνεται να είναι και αλήθεια. Στη «Θυρεάτιδα Γη» παρά του ότι οι συγγράψαντες περί Αγίας Τριάδας αναφέρουν το σιγίλλιο στη σελίδα 218 γράφουν:

Περί κτισίματος της σημερινής εκκλησίας της Αγίας Τριάδας μιλάει και η κτιτορική επιγραφή η οποία σώζεται μισοκατεστραμένη πάνω από τη δεξιά πόρτα εισόδου όπως εισερχόμεθα από τη μεσαία πόρτα στο ναό.

ΑΝΝΗΓΕΡΘΗ ΕΚ ΒΑΘΡΩΝ ΓΗC Κ(ΑΙ) ΙΣΤΟΡΙΘΗ Ο ΘΕΙΟC Κ(ΑΙ) ΠΑΝCΕΤΙΤΟC.
ΝΑΟC ΟΥΤΟC Τ(ΗC) ΑΓΙ(ΑC) Κ(ΑΙ) ΖΩΑΡΧΙΚΗC ΤΡΙΑΔΟC Τ(ΗC) ΕΠΟΝΟΜΑΖΟΜ(Ε)ΝΗC ΕΛΕΟΥCΗΣ ΔΙΑ CΥΝΔΡΟΜΗC ΚΟΠΟΥΤΕ Κ(ΑΙ) ΕΞΟΔΟΥ Τ(ΩΝ) ΕΝ ΑΥΤΩ ΑCΚΟΥΜ(Ε)ΝΩΝ ΟCΙΩΤΑΤΩΝ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧ(ΩΝ) Κ(ΑΙ) ΜΟΝΑΧ(ΩΝ) ΕΠΙ Τ(ΩΝ) ΗΜΕΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΥ Κ(ΑΙ) ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ...... ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ........Ν ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΙC ΚΥΡΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ...........

Κατάργηση Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Μελιγούς

Το πότε κτίστηκε η Μονή της Αγίας Τριάδας δεν είναι ακριβές. Από κάποιο σιγίλλιο του 1612 φέρουν οι γράψαντες περί αυτής ότι εκτίσθη το έτος αυτό.

Τούτο όμως παρά το σιγίλλιο δε φαίνεται και αληθές.

Έτσι εδώ θ’ ασχοληθούμε με την κατάργηση της Μονής και θα καταγράψουμε από ιστορικά κείμενα όσες πληροφορίες συγκεντρώσαμε έως τώρα.

Κατά το 1826 ο Ιμβραήμ επυρπόλησε τη Μονή της Αγίας Τριάδας.

Ο πρώτος πρόεδρος της Μελιγούς

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΖΑΚΟΣ

Μετά την ψήφιση του νόμου ΔΝΖ (4057) της 14ης Φεβρουαρίου 1912 από την κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου και το βαρυσήμαντο λόγο του υπουργού Εσωτερικών Ρέπουλη, τα χωριά της Μελιγούς (ορεινό και χειμερινό), με διάταγμα της 18ης Αυγούστου 1912, που δημοσιεύθηκε στο 252 φύλλο της εφημερίδας της Κυβέρνησης (Φ.Ε.Κ.), ανακυρύχτηκαν ανεξάρτητα (ανεξάρτητες Κοινότητες), απέκτησαν τη δική τους αυτοδιοίκηση και αποσπάστηκαν από το Δήμο Θυρέας, ο οποίος είχε συσταθεί από το 1830.

Το Διάταγμα του 1836, το οποίο δημοσιεύθηκε στο παράρτημα υπ’ αρ. 30 της εφημερίδας της Κυβέρνησης με το οποίο και τα χωριά της Μελιγούς υπήχθησαν στο Δήμο Θυρέας, καταργήθηκε.

Αρχαίοι Χρόνοι

Πιθανολογείται ότι η περιοχή της Κυνουρίας γνώρισε την ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα από τη Νεολιθική εποχή, οπότε πρέπει να εγκαταστάθηκαν εδώ προελληνικά φύλα.

Κατά την Πρωτοελλαδική περίοδο (2800-2000 π.Χ.), έκαναν της εμφάνισή τους στην Ελλάδα οι Πρωτοέλληνες Δαναοί, οι οποίοι, αφού διέσχισαν το Αιγαίο, εγκαταστάθηκαν στην Αργολίδα. Η Β.Α. περιοχή της Κυνουρίας, η Θυρεάτις, πρέπει να έχει άμεση σχέση με τους Δαναούς.

Είσοδος

Αναζήτηση

Τιμές Καυσίμων Άστρος Εφημερεύοντα Φαρμακεία Άστρος