meligiotaki.gr

Γράφουμε για τη Μελιγού και την Κυνουρία

Ημερολόγιο

Αύγουστος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Γιορτάζουν

Αρκαδική ραδιοφωνία

Άνθρωποι που εργάζονται σε πολύπλοκες, πνευματικά απαιτητικές δουλειές, όπως δικηγόροι και γραφίστες, μπορεί ενδεχομένως να έχουν καλύτερη μνήμη σε μεγάλη ηλικία, αναφέρει νέα έρευνα.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 1.000 Σκοτσέζους 70 ετών, ανακάλυψε ότι όσοι είχαν πολύπλοκα επαγγέλματα εμφάνιζαν καλύτερη επίδοση σε τεστ μνήμης και σκέψης.

 Η συμβολή της Μεσογειακής διατροφής στη μακροζωία είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια, όμως νέα επιστημονικά δεδομένα έρχονται να επιβεβαιώσουν την παραπάνω παραδοχή. Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό BritishMedical Journal αναφέρει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής, καθώς σχετίζεται με μεγαλύτερο μήκος των τελομερών, που αποτελούν επιστημονικά καθιερωμένο δείκτη γήρανσης των κυττάρων.

Οι κακές συνήθειες που κάνουν κακό στην υγεία μας δεν είναι μόνο το κάπνισμα ή η κακή διατροφή. Δυστυχώς υπάρχουν κάποια πράγματα που κάνουμε καθημερινά και ασυναίσθητα που μπορεί να είναι επίσης βλαβερά για τον οργανισμό μας. Για να είμαστε σωματικά, συναισθηματικά αλλά και ψυχολογικά υγιείς πρέπει να προσέξουμε τις παρακάτω 8 συνήθειες:

Οδηγό «επιβίωσης» από την γρίπη εξέδωσε την Τρίτη το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα του αντιγριπικού εμβολιασμού ως μέσο προφύλαξης.

Της Ελένης Πετροπούλου

Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο ετήσιος εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη νόσο, ιδιαίτερα για τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Η προστασία που παρέχει το εμβόλιο αφορά τόσο στη νόσηση, αλλά και στην ηπιότερη κλινική εικόνα σε περίπτωση νόσησης και στη μείωση εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών που μπορεί να οδηγήσουν σε εισαγωγή στο νοσοκομείο ή/και σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ).

Η πανδημία του AIDS έχει τις ρίζες της στην πόλη Κινσάσα της σημερινής Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, απ’ όπου ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘20, αναφέρουν επιστήμονες από το Βέλγιο και τη Βρετανία.

Οι επιστήμονες βασίζουν το συμπέρασμά τους στην ανάλυση δειγμάτων του γενετικού υλικού του ιού HIV που προκαλεί τη νόσο.

Με άξονα τη μείωση του κόστους και με copy-paste από άλλα, εντελώς διαφορετικά από το δικό μας, συστήματα υγείας, δόθηκαν οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΟΠΥΥ για τις προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Απάνθρωπες, πέρα από αντιεπιστημονικές, είναι οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΟΠΥΥ για τις προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Τουλάχιστον ένα αν όχι δύο εμβόλια για την πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό Έμπολα ενδέχεται να είναι διαθέσιμα τον Νοέμβριο για το προσωπικό των υγειονομικών υπηρεσιών των χωρών εκείνων οι οποίες πλήττονται περισσότερο από την επιδημία στην δυτική Αφρική με πάνω από 2.000 νεκρούς, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Πέντε μήνες μετά την κήρυξη του ξεσπάσματος της επιδημίας του ιού Έμπολα, μόλις τώρα ξεκινούν σοβαρές συζητήσεις για διεθνή συνεργασία», αναφέρει ο οργανισμός. Παράλληλα, τα σχολεία στη Νιγηρία είναι κλειστά και τα θύματα ξεπερνούν τα 1400 .

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) προειδοποίησε σήμερα, Τετάρτη, ότι η διεθνής απάντηση στην επιδημία του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική είναι «χαοτική και εντελώς ανεπαρκής».

Είναι πλέον κοινώς αποδεκτό ότι οι άνδρες και οι γυναίκες σκέφτονται διαφορετικά. Το γιατί όμως συμβαίνει αυτό είναι ένα θέμα που διχάζει τους επιστήμονες. Μία πιθανή εξήγηση αφορά την εξελικτική τους πορεία. Στην εποχή των κυνηγών και των συλλεκτών τα δύο φύλα είχαν την ανάγκη διαφορετικών δεξιοτήτων: οι άνδρες έπρεπε να περνούν χρόνο μακριά από τον καταυλισμό, κυνηγώντας ζώα και πολεμώντας εισβολείς, ενώ οι γυναίκες χρειάζονταν κοινωνικές δεξιότητες για να μεγαλώσουν τα παιδιά.

Οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από 55.000 άτομα ηλικίας 18 έως 100 ετών για μια περίοδο 15 ετών, για να διαπιστώσουν κατά πόσο υπάρχει σχέση ανάμεσα στο τρέξιμο και στην μακροζωία. Η ανάλυση έδειξε ότι όσοι έτρεχαν, είχαν κατά μέσο όρο 30% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Ακόμη και πέντε μόνο λεπτά τρεξίματος καθημερινά είναι αρκετά για να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή ή άλλη αιτία, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι το τρέξιμο βοηθάει στην μακροζωία, χαρίζοντας πρόσθετα χρόνια ζωής.

Το αισθάνεστε με το που θα ακούσετε τις πρώτες νότες. Για όλους υπάρχει ένα ιδιαίτερο τραγούδι που κάνει τη σπονδυλική στήλη σας να ανατριχιάζει. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος του οργανισμού μας;

Oπως εξηγούν οι ερευνητές σε σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στο British Journal, η μουσική έχει ορισμένες επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό που μπορούν να αποδειχθούν πολύ χρήσιμες για τη θεραπεία της κατάθλιψης και των εξαρτήσεων, ή ακόμα και την πρόληψη των αυτοκτονιών.

Ενώ δεν υπάρχει ελιξίριο για αιώνια νεότητα, η αποφυγή ορισμένων ανθυγιεινών συνηθειών μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε νεότεροι στην ώριμη ηλικία. Ας δούμε τους ενόχους.

Η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός. Ωστόσο, δεν θα ήταν καλύτερα ο αριθμός να μικραίνει αντί να μεγαλώνει με το πέρασμα του χρόνου;

Η γήρανση συχνά συνδέεται με καρδιακή νόσο, απώλεια μνήμης και αρθρίτιδα. Ενώ δεν υπάρχει ελιξίριο για αιώνια νεότητα, η αποφυγή ορισμένων ανθυγιεινών συνηθειών μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε νεότερος στην ώριμη ηλικία.

Μπορεί στο άκουσμά τους και μόνο να προκαλούν γέλιο, ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν φοβίες που σε άλλους προκαλούν από απλό τρόμο μέχρι παράλυση.

Φοβίες στην... εκκλησία, το... χαρτί, την... καρέκλα, τα... καβούρια, αλλά και την... πεθερά είναι μερικές από τις πιο «παράδοξες».

Είσοδος

Αναζήτηση

Τιμές Καυσίμων Άστρος Εφημερεύοντα Φαρμακεία Άστρος