meligiotaki.gr

Γράφουμε για τη Μελιγού και την Κυνουρία

Ημερολόγιο

Ιούλιος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Γιορτάζουν

Αρκαδική ραδιοφωνία

Ένα από τα παλαιότερα βαγόνια του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου, μοναδικό μνημείο μίας ένδοξης βιομηχανικής εποχής, με το οποίο μάλιστα είχαν μεταφερθεί τα οστά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη από την Αθήνα στην Τρίπολη το 1930, κινδύνεψε να γίνει σκραπ εκ παραδρομής. Η καταστροφή του μνημειακού αυτού οχήματος είχε συμπεριληφθεί σε λίστα προς διάλυση άχρηστου τροχαίου υλικού του ΟΣΕ.

Πιθανή η σύληση του τάφου, λένε και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Πληθαίνουν τα σενάρια τόσο για την κατάσταση του τάφου της Αμφίπολης όσο και για τον «ένοικο» του μνημείου. Οι αρχαιολόγοι που ασχολούνται με την υπόθεση της Αμφίπολης δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν αν έχει συληθεί ο τάφος, ωστόσο, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Δεν είναι μόνον η μικρή οπή στην άκρη του μαρμάρινου τοίχου, διαστάσεων 40 x 50 που ίσως δείχνει πως τυμβωρύχοι είχαν «προλάβει» τους αρχαιολόγους και έχουν συλήσει τον τάφο.

Από την δεκαετία του 30 η Ιταλία και ίσως και νωρίτερα από την λήξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και τη Μικρασιατική εκστρατεία, η Ιταλία επιθυμούσε τον ζωτικό χώρο της Ελλάδος. Οι προκλήσεις άλλοτε κρυμμένες και άλλοτε φανερές προσπαθούν να ωθήσουν την Αθήνα σε δυναμική απάντηση. Με το ξέσπασμα του Β Παγκοσμίου πολέμου και τις συνεχείς νίκες των Γερμανών οι Ιταλοί θέλουν να επιδείξουν στον Γερμανό σύμμαχό τους ότι και αυτοί μπορούν να κατακτήσουν μια χώρα. Η μόνη κατάκτηση που είχαν ήταν η Αιθιοπία από την οποία το 1935 κόντεψαν να ρεζιλευτούν. Ξυπόλητοι Αιθίοπες ανάγκασαν την Ιταλική κυβέρνηση να στείλει εξοπλισμένες δυνάμεις για να τους καταβάλει.

…Αυτό έπαιζε το ραδιόφωνο και με έσπρωξε στα παλιά.

Παραμονές  Δεκαπενταύγουστου και η μάνα μου περιμένει πάνω από το μπρίκι τον καφέ να μην της βράσει. Είναι πέντε το πρωί. Έγκυος στον αδερφό μου και τρομάζει εύκολα. Δεν δέχτηκε παρόλ’ αυτά να φύγει πανικόβλητη.

Ένα εντυπωσιακό βίντεο στο οποίο αναπαριστάται η ζωή στη Μινωική Κρήτη δείχνει πτυχές από τον πολιτισμό που άκμασε ως ναυτική δύναμη περίπου από τον 27ο αιώνα έως τον 15ο αιώνα π.Χ.

Τα ανάκτορα της Κνωσού ανακαλύφθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα μ.Χ. από τον Βρετανό αρχαιολόγο Άρθουρ Έβανς.

Τα ανθρωποειδή εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Κρήτη περίπου πριν από 130.000 χρόνια, κατά την εποχή της Μέσης Παλαιολιθικής Εποχής. Τσεκούρια που βρέθηκαν, αποδίδονται στον τύπο ανθρώπου Homo erectus που εντοπίστηκε στην Αφρική.

Η Ομάδα 'Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης' στο Facebook παρουσιάζει 150 χρόνια φωτογραφιών του Λευκού Πύργου σε 2 λεπτά!

Ιστορία του Λευκού Πύργου

Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό μνημείο της πόλης. Αποτελεί το έμβλημα της Θεσσαλονίκης και ήταν μέρος των τειχών της πόλης, τα οποία κατεδαφίστηκαν το 1867.

Ανάλυση ευρωπαίων ερευνητών στη WikipediaΑριστοτέλης, Πλάτων και Μέγας Αλέξανδρος στις προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη παγκόσμια επιρροή

Πάνω απ' όλα η δύναμη της Ελλάδας στο παγκόσμιο στερέωμα είναι ο αρχαίος πολιτισμός της. Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι αρχαίοι Έλληνες συνεχίζουν να αποτελούν «βαριά» ονόματα στο παγκόσμιο «χρηματιστήριο» των ιδεών, όπως δείχνει μια εκτεταμένη ανάλυση ευρωπαίων ερευνητών στη Wikipedia - και μάλιστα στις εκδόσεις που διαθέτει η διάσημη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια στις 24 κυριότερες γλώσσες του πλανήτη, τις οποίες μιλά περίπου το 60% του πληθυσμού της Γης.

Όταν τα «ψιλοπράγματα» γίνονται θανάσιμα φονικά!

Στην ακάματη ανθρώπινη οδύσσεια του πολέμου, αίτια και αφορμές έχουν ανακαλυφθεί σωρηδόν, καθώς τις περισσότερες αυτές αυτά λειτουργούν ως φτηνές δικαιολογίες για τη συνήθη επεκτατική πολιτική και τον ιμπεριαλισμό.

Κι αν οι καταστροφικές συνέπειες του πολέμου έχουν πια καταγραφεί με εξαντλητική λεπτομέρεια, το μεγάλο ζητούμενο γιατί ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες παραμένει. Και πολλές φορές είναι εξίσου σημαντικό με τη συνέχεια της σύρραξης.

Το συννεφιασμένο πρωινό της 6ης Ιουνίου 1944, πριν από 70 χρόνια, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη επιχείρηση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η απόβαση στη Νορμανδία ή D-Day, όπως έμεινε στην ιστορία.

Στις 6.30 το πρωί κύματα από συμμαχικούς στρατιώτες αρχίζουν να καταφθάνουν στις ακτές της Νορμανδίας. H «πιο μεγάλη μέρα του πολέμου» έχει αρχίσει.

Η Απόβαση της Νορμανδίας με κωδική ονομασία Operation Neptune (Επιχείρηση Ποσειδώνας) ήταν η Συμμαχική απόβαση στα παράλια της Γαλλίας, που σήμανε την αρχή του τέλους για τη ναζιστική Γερμανία.

Είσοδος

Αναζήτηση

Τιμές Καυσίμων Άστρος Εφημερεύοντα Φαρμακεία Άστρος