meligiotaki.gr

Γράφουμε για τη Μελιγού και την Κυνουρία

Ημερολόγιο

Αύγουστος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Γιορτάζουν

Αρκαδική ραδιοφωνία

Σχετ.: H Κ.Υ.Α υπ’ αριθμ. 33999 (ΦΕΚ/353/ΑΑΠ/6.9.2010) όπως έχει τροποποιηθεί (δυνάμει των ΦΕΚ 160/ΑΑΠΘ/16-6-2011 και ΦΕΚ 226/ΑΑΠ/15-4-2013), όπως ισχύει σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 5γ του Ν. 3937/2011 (ΦΕΚ 60/Α/31-03-2011).

Σύμφωνα με ανώνυμες προφορικές καταγγελίες που έχουν γνωστοποιηθεί στο Φορέα Διαχείρισης, οι καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες για τη χορήγηση αδειών τοποθέτησης κυψελών μελισσών αρνούνται να χορηγήσουν τις σχετικές άδειες σε τοποθεσίες εντός της προστατευόμενης περιοχής, με την πρόφαση πως ο Φορέας Διαχείρισης δεν επιτρέπει την τοποθέτηση τους. Σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:

Ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα & υγροτόπου Μουστού τιμά και φέτος τις χελώνες, διοργανώνοντας επισκέψεις Σχολείων στην προστατευόμενη περιοχή, θεματικές παρουσιάσεις στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης που λειτουργεί αλλά και επισκέψεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης εντός των σχολικών αιθουσών. Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Χελώνας (23/5) ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια στις ΗΠΑ, με στόχο την ενημέρωση του ευρέως κοινού αλλά και την ευαισθητοποίησή του γύρω από τις δυσκολίες/απειλές που αντιμετωπίζει η χελώνα με αποτέλεσμα κάποια από τα είδη της να απειλούνται με εξαφάνιση!

Σήμανση περιοχής με κρίνους της θάλασσας (Pancratium maritimum) από τον Φορέα Διαχείρισης με αφορμή την ημέρα της Μητέρας Γης

Η 22α Απριλίου έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως «Διεθνής Ημέρα της Μητέρας Γης» με στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για την προστασία του πλανήτη. Ο Φορέας Διαχείρισης αφιέρωσε στην παγκόσμια ημέρα της Γης, δράση σήμανσης περιοχής με κρίνους της θάλασσας (Pancratium maritimum), στον υγρότοπο Μουστού, η οποία πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Περισσότερες από 65 χελιδονοφωλιές έτοιμες για κατοίκηση από τους εαρινούς φτερωτούς επισκέπτες!

Ο Φορέας Διαχείρισης ολοκλήρωσε με επιτυχία, για 2η συνεχόμενη χρονιά την κατασκευή χελιδονοφωλιών στο πλαίσιο της δράσης «Χελιδονίσματα 2015» υπό το συντονισμό της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Νομού Αρκαδίας. Πρόκειται για τη γνωστή μεγάλη χαρούμενη εκδήλωση, η οποία αποτελεί ένα καλωσόρισμα στην άνοιξη και τα χελιδόνια, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μικρών παιδιών, και όχι μόνο, σχετικά με τον ερχομό των χελιδονιών, το μακρύ τους ταξίδι και την χρησιμότητα κατασκευής για αυτά, φωλιών από πηλό.

Στην τελική ευθεία για την έναρξη της υποχρεωτικής διαδικασίας ηλεκτρονικής καταγραφής των δημοσίων και ιδιωτικών ακινήτων της χώρας βρίσκεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, δίδοντας σε πρώτη φάση οριστικές λύσεις ιδιοκτησίας στα περίπου 500.000 αυθαίρετα που βρίσκονται σε φάση τακτοποίησης.

Tο ηλεκτρονικό «φακέλωμα» όλων των κτιρίων της χώρας, το οποίο θα βρίσκεται σε μόνιμη διασύνδεση με το Kτηματολόγιο, τη ΔEH και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Oικονομικών, τίθεται πρακτικά σε εφαρμογή τον ερχόμενο Iανουάριο του 2015, φέρνοντας καθοριστικές αλλαγές στον ισχύοντα τρόπο έκδοσης των νέων οικοδομικών αδειών.

Θέμα: Το ζώο της εβδομάδας: Σπηλαιόβιες ακρίδες του γένους Dolichopoda (Dolichopoda spp.)

Η έλευση του χειμώνα σηματοδοτεί και την απόσυρση από το «προσκήνιο» των εντόμων -μεταξύ άλλων ειδών πανίδας. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η έλλειψη τροφής και -κυρίως- η αδυναμία να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία τους ώστε να μπορούν να είναι δραστήρια όλο το χρόνο τα αναγκάζει να διαχειμάσουν σε κάποιο προφυλαγμένο μέρος αναμένοντας την έλευση της άνοιξης για να διεκδικήσουν και πάλι το ζωτικό τους χώρο στους βιοτόπους που διαβιούν.

Τριπλάσια βροχή από τον μέσο όρο έχει ρίξει τις τελευταίες 30 ημέρες στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην Αλεξανδρούπολη ο όγκος νερού που έπεσε είναι διπλάσιος και πλέον από τα κανονικά επίπεδα της περιόδου.

Οπως εξηγεί ο Θοδωρής Κολυδάς, μετεωρολόγος της ΕΜΥ, στην Αλεξανδρούπολη έπεσαν από τις 10 Νοεμβρίου μέχρι και τις 9 Δεκεμβρίου 185 χιλιοστά βροχής, δηλαδή 185 τόνοι νερού ανά στρέμμα, όταν ο μέσος όρος για τη συγκεκριμένη περίοδο είναι 84 χιλιοστά. Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη έπεσαν 149 χιλιοστά, όταν ο μέσος όρος για αυτές τις 30 μέρες είναι 54.

Η μέση θερμοκρασία στη χώρα μας αναμένεται να ανέβει έως και 1,5 βαθμούς Κελσίου μέσα στα επόμενα 35 χρόνια και ίσως αγγίξει τους 4 βαθμούς μεταξύ των ετών 2070-2100. Η μεταβολή αυτή μπορεί να έχει συνέπειες στην αλλαγή του κλίματος, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στη Μεσόγειο, να πλήξει τη γεωργία στην Ελλάδα, ενώ το λιώσιμο των αρκτικών πάγων θα οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας και σε συρρίκνωση των ελληνικών ακτών.

Την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε η επανένταξη στη φύση ενός ενήλικου θηλυκού τσακαλιού στην ευρύτερη περιοχή του υγροτόπου Μουστού.

Το τσακάλι είχε βρεθεί το καλοκαίρι σε κοντινή περιοχή, χτυπημένο από αυτοκίνητο. Οι εθελοντές της ΑΝΙΜΑ μετέβησαν επί τόπου, μετά από πρόσκληση τοπικού κτηνιάτρου που έδωσε στο ζώο τις πρώτες βοήθειες.

Η αύξηση των μέσων θερμοκρασιών την άνοιξη προκαλεί τις μέλισσες να εκκολάπτουν αυγά νωρίτερα, θέτοντας τις εκτός συγχρονισμού με τα άνθη που γονιμοποιούν, σύμφωνα με νέα μελέτη που δείχνει ότι η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει τις σχέσεις μεταξύ ειδών που έχουν εξελιχθεί μαζί κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών.

Η επικονίαση από τα έντομα είναι εξαιρετικά σημαντική για πολλά φυτά. Για παράδειγμα τα έντομα είναι υπεύθυνα για την επικονίαση περίπου 80 με 85 τοις εκατό των εμπορεύσιμων καλλιεργειών, αναλογώντας περίπου στο ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων.

Είσοδος

Αναζήτηση

Τιμές Καυσίμων Άστρος Εφημερεύοντα Φαρμακεία Άστρος