Η λίμνη του Μουστού – Περιγραφή

0
114

Η λίμνη του Μουστού βρίσκεται μέσα στα όρια του Δημοτικού Διαμ. Μελιγούς του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, 2 χιλιόμετρα νοτίως της Χειμερινής Μελιγούς και 3 από το Άστρος. Αποτελεί πολύ σημαντικό υγροβιότοπο ενώ μαζί με το οικολογικό πάρκο Πάρνωνα έχει ενταχθεί στη Natura 2000 και αποτελεί προστατευόμενη περιοχή.

Η λίμνη τροφοδοτείται από 3 πηγές κοντά στον επαρχιακό δρόμο Άστρους – Λεωνιδίου (μια με γλυκό νερό και δυο με υφάλμυρο) και επειδή τα νερά θεωρείται οτι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες για ρευματικές παθήσεις, στο πάνω μέρος της λίμνης υπάρχει διαμορφωμένος χώρος (περιορισμένος) για λουόμενους. Το νερό της λίμνης εκβάλλει στη θάλασσα με δυο κανάλια, ένα φυσικό και ένα τεχνητό (Βαυαρικό).

Ο υγρότοπος Μουστού, με κριτήριο την παρουσία μεγάλου αριθμού απειλούμενων ειδών σε περιορισμένη έκταση, αναδεικνύεται ως χώρος εξέχουσας σημασίας για την ορνιθοπανίδα σε ολόκληρη την περιοχή του Πάρνωνα. Αν και σχετικά μικρός, εν τούτοις περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία ενδιαιτημάτων, όπως παράκτια λίμνη, κανάλια, αλμυρόβαλτους, καλαμιώνες, λασποτόπια κ.α. με αποτέλεσμα και η ποικιλία των ειδών να είναι αξιόλογη.

Επιπλέον, ο Μουστός είναι ο σημαντικότερος και ο μόνος αξιόλογου μεγέθους υγρότοπος στην ανατολική Πελοπόννησο, και ο πρώτος που συναντούν τα μεταναστευτικά πουλιά που ακολουθούν τις ανατολικές ακτές της Ελλάδας προς το βορρά. Ο επόμενος (μεγάλος) υγρότοπος είναι το Δέλτα του Σπερχειού. Η ευρύτερη λοιπόν σημασία του για τα υδρόβια και παρυδάτια πουλιά αφορά τη χρήση του ως σταθμού ξεκούρασης και διατροφής τους κατά τη μετανάστευση. Επιπλέον, ορισμένα απειλούμενα είδη διατηρούν και κάποιους φωλιάζοντες πληθυσμούς. [www.fdparnonas.gr]

Στο Μουστό παρατηρείται η συνήθης βλάστηση των παραθαλάσσιων υγροτόπων, όπως καλαμιώνες με αγριοκάλαμα, φυτά των αλιπέδων και των υφάλμυρων βάλτων, όπως βούρλα και αρμυρήθρες, αλλά και φυτά των αμμωδών παραλιών, όπως το γαλατόχορτο και η αγριοβιολέτα της άμμου. Στην ίδια περιοχή μπορεί ακόμα να παρατηρηθούν συστάδες με αρμυρίκια και το χαρακτηριστικό των υφάλμυρων νερών αστράκι. [www.fdparnonas.gr]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here